Družine 2019

Zimski NA NOGE! - februar 2019

Pri Sv.Treh kraljih nad Muto, sredi čudovite naravne idile, stoji očem skrita lesena hiška – dom petčlanske družine, ki se zaradi brezposelnosti staršev, le težko prebija skozi življenje. Njihov vsakdan je povsem drugačen od naravne idile, ki jih obdaja. Starejša otroka sta šolanje že zaključila in se odselila, dva še obiskujeta osnovno šolo, najmlajša hči pa bo v naslednjem šolskem letu prvošolka. Nekaj hrane si družina pridela na vrtu, vsak po svoje se trudijo za vsakodnevno preživetje, a mama s solzami v očeh pravi, da jim pogosto zmanjka denarja za osnovne življenjske potrebščine. Zato jim ničesar ne ostane za obnovo stare hiše, v kateri jih pozimi, zaradi njene dotrajanosti, tudi zebe. Otroci si najbolj želijo lastno posteljo, vsak svojo posteljo, saj trenutno vsi skupaj spijo na zelo dotrajanem kavču. Z zbranim denarjem bi otrokom uresničili vsaj to, za večino otrok samoumevno željo po lastni postelji z vzmetnico, v kateri bi lahko vsaj sanjali o boljšem jutri.

 Štiričlanska družina s Kozjaka je hudi stiski, saj je mama brez zaposlitve, oče pa že več let na ZPIZu. Tako imajo vsi skupaj vsega 350 evrov mesečnega dohodka. Stanje se je še poslabšalo konec preteklega leta, po očetovi nesreči, ko je zaradi hude poškodbe družina ostala še brez tistih prihodkov, ki jih je oče dodatno prislužil z občasnimi deli. Tako si zdaj poskušajo s pridnim delom na manjši kmetiji, pridelati vsaj toliko, da niso lačni. 14 in 21-letna hčerka sta zelo pridni in odlični učenki, a tudi v šoli se žal nabira dolg zaradi neplačane prehrane. Mama je denar za dolgove že poskušala zbrati tudi z nabiranjem gob v poletnem času, a očetova nesreča je zaslužen denar odnesla za druge življenjsko pomembne stvari.

ZBRANA SREDSTVA:   1.780 eur

Jesenski NA NOGE! - oktober 2015

5-letni Jakob iz Rogaške Slatine se je rodil kot drugi od dvojčkov. Rodil se je z dysmelio proksimalnega dela desne stegnenice. To pomeni, da nima kolka in da mu zgornji del stegnenice ne raste. V Sloveniji je že imel eno operacijo, a je bila neuspešna. Ker je bil ves vstavljen material po štirih mesecih poškodovan, je bila nujna operacija za odstranitev vijakov in ploščic. Ker operacije niso dočakali, so podali pisno pritožbo na UKC in so Jakoba po 13 mesecih končno operirali.  Stanje njegovega kolka se je poslabšalo, saj sta glavica kolka in vrat začela zaradi nepravilnih postopkov  in dodatnih poškodb zaradi poškodovanega materiala odmirati. Takrat je ortoped povedal, da ne morejo ničesar več narediti in da nam ne preostane drugo kot počakati,  da fant odraste, in upati, da bo do takrat kdo mogoče izumil celotno protezo kolka. Njegova nogica je od druge trenutno krajša za 11 centimetrov. Pri hoji uporablja ortozo. Pred časom pa so starši dobili novo upanje. Izvedeli so namreč za dr. Paleyja s Floride, ki zagotavlja uspeh z eno samo operacijo. Si predstavljate? Ena operacija za potem normalen kolk! Dr. Paley je namreč edini na svetu, ki opravlja takšne operacije, saj jo je sam izumil. Žal pa take operacije slovensko zdravstvo ne krije. Na odločbo so se pritožili, a upanja, da jim ugodijo, praktično ni. Primorani so se izpostaviti javno, da bodo lahko zbrali denar za operacijo, ki stane 160.000 evrov. Seveda moramo upoštevati še stroške poti in bivanja za 3 mesece (stanovanje, hrana, tedenski obiski zdravnika, fizioterapije), kar bi dodatnih 40.000 evrov. Jakob ima samo eno možnost operacije, saj se pri vsaki operaciji še bolj poškoduje hrustanec, ki pa ga že tako ali tako ni kaj dosti ostalo. Sami takšnega denarnega bremena ne bodo zmogli. S pomočjo vseh dobrih ljudi, pa verjamejo v uspeh. 

ZBRANA SREDSTVA: 2.106 eur