Družine 2013

Zimski NA NOGE! - februar 2013

V skromni kmečki hiši, vraščeni v breg na Kapli, živi 91-letna mama, skupaj s svojim sinom in družino svoje vnukinje. Kmetija leži na strmem območju. Mama je bolna že več let, zadnjo leto pa potrebuje dodatno nego in oskrbo, ki ji jo nudi vnukinja, čeprav je bila lani tudi sama operirana na kolku. Njen mož sicer hodi v službo, a doma imata 9-letno bolno deklico. Od svojega devetega meseca se zdravi zaradi nepravilnega delovanja ščitnice. Oboleva tudi za drugimi boleznimi, za katere zdravniki še niso postavili prave diagnoze. Nekajkrat letno jo vozijo na zdravljenje v UKC Ljubljana. Zadnje leto vse pogosteje. Kot naslednik kmetije je doma še 64-letni sin, brez družine. Bil je zelo delaven in skrben, a sedaj mu bolezen vse to onemogoča. Boleha za  trebušno slinavko, na kolkih ter hrbtenici. Zaradi bolezni ima prepoved težkega dela in strogo dieto. Zato je družina primorana najeti pomoč pri delu na kmetiji, kar predstavlja za njih dodaten strošek. Za vsakodnevno preživetje se trudijo vsak po svoje, a ničesar ne ostane za obnovo hiše, saj jih zaradi dotrajanosti le-te, pozimi v hiši tudi zebe.

ZBRANA SREDSTVA:   1.650 eur + donacija v izdelkih AJM d.o.o. v vrednosti preko 400 eur

Pomladni NA NOGE! - maj 2013

 V okolici Slovenj Gradca živi mlada in živahna družinica z dvema otrokoma. Otroštvo navihane Gaje in prisrčnega Jakca pa je že od rojstva obremenjeno s tegobami, ki jih s seboj prinaša cerebralna paraliza. Sedemletna Gaja ima nekoliko lažjo obliko, a le stežka uporablja desno roko in desno nogo, zato je bila prisiljena postati levičarka. Štiri in pol letni Jaka pa zaenkrat še ni imel možnosti spoznati, kako je, če se lahko postaviš na svoje noge in če lahko hodiš. Jaka ima namreč težjo obliko cerebralne paralize in je šele pred kratkim spoznal, kako se sploh občutijo, premikajo njegove noge. Upanje, da bo enkrat le lahko samostojen je družini nedavno vlila Therasuit terapija, ki jo je v Slovenijo pripeljala nevrofizioterapevtka Jožica Potrč. Že po prvem obisku intenzivne tritedenske terapije pri terapevtki Petri Timošenko v Pesnici pri Mariboru, je Jaka občutil in premaknil noge, kar predstavlja izjemen napredek. To kaže neizmerno voljo in željo sicer zelo bistrega junaka. Žal pa predstavljajo takšne intenzivne terapije za družino ogromen strošek, ki si ga le-ta ne more privoščiti – sploh pa ne v časovnem okviru in v obsegu, kot bi to bilo potrebno. Nenazadnje tudi stroški prevoza na relaciji od Slovenj Gradca do Maribora, in sicer tedensko, niso zanemarljivi. Življenje mlade mamice Katje, ki od nedavnega živi sama z obema sončkoma, ob omenjenem vsekakor ni rožnato. Po izobrazbi vzgojiteljica že dve leti išče tudi zaposlitev in kruh za družino služi s priložnostnimi deli. Kar daje upanje v boljši jutri, tudi za malega Jakca, je močna volja, neizmerna želja in vera v dobre ljudi. V želji, da Jakcu skupaj pomagamo in mu tudi s skupnimi močmi omogočimo, da v prihodnosti samostojno s pomočjo pripomočkov ali brez pogumno premaguje ovire življenja, bodo vsa zbrana denarna sredstva namenjena izvedbi njegovih terapij.

ZBRANA SREDSTVA: 2.158 eur

Jesenski NA NOGE! - oktober 2013

Ko je čas obiranja sadov in je tukaj jesen, je to tudi čas, da pregledamo, kaj dobrega in slabega se je zgodilo pod in pred našimi nogami. Da, veliko lepega, čudovitega se je med letošnjim poletjem – času počitnic in dopustov dogajalo in to v družinah, med sosedi, ob druženjih na obalah morja, jezer, v planinah ali pa kje drugje.

A žal tudi slabše in hude stvari so bile in so med nami – veliko tragedij je že bilo in tudi pred kratkim po Sloveniji – tudi v naši bližini – v Svečini.  Dva otroka sta ostala brez mame – sama – ker je oče v zaporu, obtožen umora. »Se je spozabil?« in vzel življenje mami, ki je z delavnostjo in veliko ljubeznijo skrbela za Matejo in Mateja, ter tudi za očeta oziroma svojega partnerja? Otroka sta ostala sama in brez vsega, a so vsaj sosedje in vaščani priskočili na pomoč. Potrebujeta pa tudi pomoč drugih – širše javnosti. Vsi vabljeni Na noge in z minimalnim prispevkom lahko pomagate, da bosta otroka končala šolo – se izšolala ter postavila na lastne noge – zaživela »novo« življenje, brez groženj in strahu, pritiskov in pretepov. Za njuno mirno življenje trenutno skrbno skrbita dobra krstna botra. Pomagajmo jim, da bosta krasna otroka, Mateja in Matej, pogumna in z voljo sledila idealom, ki jih nosita v sebi.

ZBRANA SREDSTVA: 2.408 eur