Družine 2012

Zimski NA NOGE! - februar 2012

55 letna mama ima Sklerozis multiplex. Da je nesreča še večja, se je 60-letni oče pred letom dni začel boriti z zahrbtno boleznijo Plazmocitom. Borba za življenje je postajala iz dneva v dan težja.  Naposled je z izgubo službe na Zavodu za zaposlovanje pristal še doma živeči sin. Hčerina 4-članska družina lahko staršem zaradi minimalnih dohodkov pomaga le fizično. Bolezensko stanje se je očetu v letu 2011 zelo poslabšalo. Zaradi neprimerne hrane je shujšal na vsega 38 kg telesne teže. Pred nekaj meseci  so do tedaj neprimerno hrano zamenjali s primernejšo, a zelo drago, ki stane mesečno  473 EUR (delno  krije zdravstvo). Ob tej hrani se je stanje začelo izboljševati. Pridobil je 10 kg telesne teže in nekaj več upanja v življenje. A kaj, ko ne vedo koliko časa bodo, ob bornih prejemkih in plačilu vsega ostalega, še zmogli kupovati to prepotrebno hrano.

ZBRANA SREDSTVA:   847 eur

Pomladni NA NOGE! - maj 2012

Na silvestrski večer leta 2010 se je v majhnem kraju Metava blizu Maribora dogajala družinska tragedija. V nekaj minutah je ogenj zajel hišo družine Gert in v ognjenih zubljih je izgubil življenje mož in oče Vili. Žena, mladoletna hčerka in tašča so lahko samo nemočne opazovale, kako so ognjeni zublji uničili dom in vzeli življenje. Kljub hitremu ukrepanju gasilcev ni bilo mogoče rešiti ničesar. S požrtvovalnim delom so gasilci očistili pogorišče in dobri ljudje so zbrali kar nekaj denarja. Pomagali so jim so ob pogorišču postaviti novo hišo. Zelo so hvaležne so za vso pomoč, ki so je bile deležne. Ker je denarja zmanjkalo, so morale zimo preživeti v stari razpadajoči hiši, brez pravega ogrevanja, kopalnice; vse v eni sobi in v nenehnem strahu, da se lahko ob večjem snegu zruši dotrajana streha. Nova hiša sicer stoji, zmanjkalo pa je denarja za inštalacije, omete, tla in še marsikaj. Uboga vdova in hčerka se še vedno stiskajo v stari razpadajoči bajti. Preživljajo se skromno, ker je vdova brezposelna, hčerka obiskuje še osnovno šolo, tašča pa je brez dohodkov. Z zbranim denarjem bi morda lahko usposobili vsaj dva prostora za bivanje, tako da bi se pred naslednjo zimo lahko preselile v novo hišo.

ZBRANA SREDSTVA: 1.757 eur

Jesenski NA NOGE! - oktober 2012

Na obronkih Kozjaka, na severni strani Urbana, stoji očem skrita domačija družine, ki se zaradi bolezni očeta – 98% slepega invalida, komaj prebija skozi življenje. V skupnem gospodinjstvu živijo oče, mama in dve hčeri, od katerih je ena brez zaposlitve in druga dijakinja. Ločeno živi v isti hiši tudi tretja hči s svojo 5 letno hčero. Edini vir dohodka, očetova invalidska pokojnina, znaša z vsemi dodatki toliko, da komaj zadošča za kritje najnujnejših potrebščin. Nikakor si s tem denarjem ne morejo prirediti stanovanjskega okolja za potrebe slepega invalidnega očeta, kar pa postaja vedno večja nuja. Oče se je v bitki s sladkorno boleznijo, čigar posledica je slepota, tako trudil, da je slab vid celo zakrival. Ni hotel biti invalidsko upokojen. A prišlo je tako daleč, da je postal povsem nemočen in potreben pomoči. S svojim notranjim pogledom na življenje s težkim srcem sprejema ponujeno pomoč z besedami: »Se zahvaljujem, a vem, da so potrebni tudi drugi«. Zbrana sredstva na pohodu se bodo namensko porabila za nakup materiala za izgradnjo kopalnice in sanitarij v njihovi hiši.

ZBRANA SREDSTVA: 1.057 eur + donacije (AJM okno, keramika) + prostovoljno delo članov ŠD Kobansko Kamnica